MARK WINKLER - DAVID BENOIT - OLD FRIENDS

Mark Winkler en David Benoit zijn gepokt en gemazeld in de muziek business, Winkler is jazz zanger en tekstschrijver, hij nam meer dan 16 cd’s op, zijn songteksten zijn meer dan 200 keer gebruikt door artiesten als Dianne Reeves, Liza Minelli, Dee Dee Bridgewater e.v.a. Hij is ook producer die heeft gewerkt aan talloze albums van andere vocalisten. Pianist, componist en arrangeur Benoit heeft meervoudige keren een Grammy nominatie ontvangen, hij heeft meer dan 35 projecten opgenomen als leider. Hij werkte met veel bekende muzikanten en hij componeerde veel voor films. Hier zijn ze een samenwerking aangegaan om eer te bewijzen aan hun 37 jarige vriendschap. “Old Friends” is een verzameling van de favoriete songs van een aantal van hun favoriete componisten als wel een drietal originele nummers. Het is moeilijk om vast te stellen dat er iets goeds is voort gekomen uit de pandemie, maar dit album zou waarschijnlijk nooit gemaakt zijn als het leven normaal was gebleven.

Benoit had een tournee gepland in Japan in maart. Het ging niet door maar zijn vrouw, Kei die eerder naar Japan was gevlogen om een tijdje bij haar moeder door te brengen, kon niet terugkeren door de lockdown. Alleen thuis, nodigde Benoit Winkler uit voor het diner waarna er wat werd gemusiceerd en ontstond het idee om samen een album te maken. “We didn’t see each other for the first 3 months. We talked on the phone a lot, coming up with ideas for the album. After a while, I did go over to his house to practice once a week. It turns out, you can actually sing while wearing a mask, and it was easy to stay separated. He sat playing at one end of his 9-foot grand, and I stood singing at the other end” aldus Winkler. Los Angeles heeft legio prima muzikanten dus was het niet moeilijk om de juiste mensen te vinden, het werden Gabe Davis op contrabas, Clayton Cameron op drums, Pat Kelley op gitaar, Stefanie Fife op cello en Kevin Winard op percussie. Barbara Brighton die al eerder 6 albums had geproduceerd werd ook gevraagd.

Drie nummers zijn geschreven door Benoit en Winkler, “Dragonfly”, “In a quiet place” en “Thirty Years”. Het zal inmiddels wel bekend zijn dat ik het niet zo heb met crooners (behalve “Ol’ Blue Eyes” en Dean Martin), maar Mark is geen crooner, meer richting Mose Allison of Chet Baker, nee gewoon Mark Winkler. Een groot voordeel is zijn gevoel voor humor zoals is te horen in nummers als “Sweet Kentucky Ham” van Dave Frishberg of “Better than Anything” waarin Winkler een waslijst van zijn favoriete muzikanten noemt waarmee hij werkte op de manier van “better than driving a Ferrari”, ”better than Shepp when he’s blowin” … “than falling in love”. Heel geestig, maar ook “versleten” nummers als “The shadow of your smile” van Johnny Mandel en “Two for the road” van Henri Mancini gaan een nieuw leven leiden in Winkler’s versie.

Hoogtepunt voor mij is “I think it’s going to rain today”, maar Randy Newman is dan ook een van mijn muzikale helden, Winkler “leeft” het nummer en de begeleiding van Benoit en Stefanie op de cello is puur kippenvel ! Het liefdevolle “In a quiet place”, origineel een instrumental genaamd “Kei’s Song” vernoemd naar de echtgenote van Benoit, is ontroerend. De cello is ook te horen op de Paul Simon medley “Old Friends/Bookends”, alweer een prachtig nummer, de piano en de cello zorgen voor een verstilde sfeer, waar Mark koel en ritmisch op zijn relaxte jazzy manier op reageert. Benoit is behalve op piano ook te horen op Hammond B3 op “When this love affair is over” met Pat Kelley op el. gitaar met fraaie blues licks, hier klinkt het af-en-toe als een andere held, David Clayton-Thomas. Een album waarvan ik in het begin dacht wat moet ik hier mee, en nu een aantal keren luisteren later, loop ik ermee weg !

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : Cafe Pacific Rec.

video